Sveti Kazimir

Sveti KAZIMIR, drugi sin Kazimira III., kralja Poljske, rođen je 1458. godine u Krakowu.



Majka mu je bila čestita i pobožna Elizabeta Austrijska. O njegovu se odgoju brinuo i odani gospodin, učeni i pobožni Ivan Dugloss. Tako, primjerom potaknut od najranijih godina, njegova nevinost i pobožnost ubrzo su sazrele u praksu herojske kreposti. U dobi od dvadeset i pet godina, bolestan od dugotrajne bolesti, prorekao je čas svoje smrti i odlučio je živjeti i umrijeti u djevičanstvu, radije nego uzeti, kako su mu preporučivali, život u braku. 

Iako u atmosferi luksuza  mladi je princ postio, nosio običnu odjeću, spavao na goloj zemlji, molio se noću i čekao da se u zoru otvore crkvena vrata. 

Postao je toliko nježno odan Muci našega Gospodina da je na misi izgledao sasvim zanesen, a njegova ljubav prema siromašnima i unesrećenima nije imala granica.

 Svoju ljubav prema našoj Blaženoj Gospi izrazio je u dugom i lijepom hvalospjevu. 

Čuda koja je činilo njegovo tijelo nakon smrti ispunjavaju cijeli svezak: Slijepi su progledali, hromi su prohodali, bolesni su ozdravili, mrtva djevojka je oživljena.

 I jednom je svetac u slavi poveo svoje sunarodnjake u bitku, i izbavio ih slavnom pobjedom od raskolničke ruske vojske.

Umro je od sušice u 26 godini

Stotinu dvadeset i dvije godine nakon njegove smrti otvoren je svečev grob u bečkoj katedrali, da se sveto tijelo prenese u bogatu mramornu kapelu gdje se sada nalazi. 

Mjesto je bilo vlažno, a sam se svod raspao u rukama radnika; Ipak, Svečevo tijelo, umotano u svilene haljine, pronađeno je cijelo i neraspadnuto, ispuštalo je lijepi miris, koji je ispunio crkvu i okrijepio sve prisutne. 

Ispod njegove glave pronađena je njegova pjesma Gospi koju je dao sa sobom zakopati. Sljedeće noći tri mladića su vidjeli blistavu svjetlost koja izlazi iz otvorene grobnice i prolazi kroz prozore kapele. 

Grob mu se nalazi u glavnom gradu Litve, u Vilnusu. Zaštitnik je Poljske i Litve.


Razmatranje .— Neka nas proučavanje života svetog Kazimira potakne da povećamo pobožnost prema prečistoj Majci Božjoj — sigurnom sredstvu za očuvanje svete čistoće.

Primjedbe